14 Temmuz 2011 Perşembe

ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANMAK İSTİYORUZ!..


Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk "Artık anayasal bir hak haline gelen toplu sözleşme hakkımızı sonuna kadar kullanarak, memurların açlık ve yoksulluğuna çözüm getirmek istiyoruz.. " dedi.
İSMAİL KONCUK: “MEMURLAR KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞTIRILIYOR”
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2011 HAZİRAN ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı.
Buna göre;
Tek kişinin yoksulluk sınırı 1.535,91 TL
Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 3.083,07 Lira olarak belirlendi.
Açlık sınırı 1.172 Lira 58 Kuruş olarak hesaplanmıştır
Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2011 yılı Haziran ayında 1.208,79 Lira olarak belirlendi.
Haziran 2011 itibarı ile ortalama 1.545,04 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %45,96’sını oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Haziran 2011 ortalama maaşının %32,27’sine denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %78,23’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının % 21,77’si ile yetindi. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Haziran 2011 maaşından geriye yalnızca 336 TL kaldı.
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk yaptığı açıklamada, yoksulluk sınırı rakamına dikkat çekerek memurun içinde bulunduğu dar boğazın boyutlarının önemsenmesi gerektiğini söyledi. Koncuk açıklamasında şunları söyledi: “Ortalama 1550 lira maaş alan bir memurun gıda ve kira harcamalarından sonra geriye 336 lira kalıyor ki bu rakam insanca yaşamaya yetecek düzeyde değildir. Memurlarımız gıdaya ve kiraya yani karın tokluğuna çalışmaktadırlar.
Türkiye’de yaşayan dar ve sabit gelirlilerin yaşadığı ekonomik sıkıntı gün geçtikçe artmaktadır. Rakamlar bize gösteriyor ki, sadece gıda ve barınma kalemlerinin harcanmasına bile maaş yetmemektedir. Hükümet hizmetindeki kurumlar tarafından, akla hayale sığmayan harcama kalemleriyle yapılan enflasyon hesaplarının doğruyu yansıtmadığı ortadadır. Bu şartlarda kamu çalışanları da borç ve kredi batağında yüzmektedir. Hükümetin görmezden geldiği bu durum, sahte enflasyon rakamlarıyla örtbas edilmektedir. Ne hikmetse her yıl toplu görüşmeler öncesinde enflasyon eksi çıkmaktadır. Ancak rakamlar göstermektedir ki vatandaşlarımızın açlık ve yoksulluk sınırı sürekli artmaktadır.
Türkiye Kamu-Sen olarak yıllarca bu durumu anlatmaya çalıştık ama yaşadığımız sıkıntılar hep göz ardı edildi. AKP iktidara geldiğinden beri zorunlu tüketim harcamaları enflasyona göre yüzde 30 daha fazla arttı.. Bu da enflasyon rakamlarının cebimizdeki enflasyondan daha düşük gösterildiğini ortaya koymaktadır.Artık anayasal bir hak haline gelen toplu sözleşme hakkımızı sonuna kadar kullanarak, memurların açlık ve yoksulluğuna çözüm getirmek istiyoruz.. Bu noktada, memur maaş artışlarında hedeflenen enflasyon yerine gerçekleşen enflasyonun dikkate alınması ve büyüme ve refah payının maaşlara eklenmesi için her türlü mücadeleyi göstereceğiz.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder